glavna strana galerija slika osvojene titule štenad o vlasniku kontakt

CAUCASIAN SHEPHERD DOGS

Vlasnik i odgajivac: PUDRLJA NIKOLA

 
 

Uzgojem pasa rase kavkaski ovčar bavim se oko 16 godina i to vrlo uspešno, što pokazuju mnogobrojna priznanja i nagrade koje su moji psi osvojili na manifestacijama i izložbama, i nadam se da će takve uspehe postizati i u budućnosti.

Počeo sam sa ženkom DONA, koju sam nabavio od gospodina Zorana Rujevića iz Beograda, najpoznatijeg i najuspešnijeg odgajivača kavkaskih ovčara, vlasnika legendarnih pasa: mužjaka BURAN i ženke GAMA koji su dali mnogobrojne vrhunske potomke. Po savetu i stručnom odabiru gospodina Rujevića uzeo sam od njega štene - mužjaka MEDA koji je postao vrhunski pas. Treba istaći da je MEDA uz BURANA i DON MEDU najbolji pas na ovim prostorima, a sve to naravno na osnovu ocena i mišljenja kinoloških eksperata i odgajivača. MEDA je ove laskave titule opravdao. Pokazao se i kao odličan priplodnjak, pošto je dao pre svega genetski zdrave potomke, a koji su takodje postigli vrhunske rezultate i ocene.

Nakon toga sam iz Rusije - Moskve uvezao štene - ženku SHURALLE koja potiče od najpoznatijih pasa u Rusiji i to OSMAN II i ŽAN KRIST koja je proglašena za jednu od najboljih ženki na ovim prostorima. MEDA i SHURALLE su dali odlične potomke, a jedan od njih je mužjak BURAN II koji je kasnije prodat u Nikoziju na Kipru. Znajući iz iskustva i imajući u vidu činjenicu da bez novog genetskog potencijala nema kvalitetnog uzgoja, otputovao sam u Ukrajinu, Belorusiju i Rusiju, gde sam obišao i video najpoznatije odgajivačnice kavkaskih ovčara. Tom prilikom sam u razgovoru sa stručnjacima i odgajivačima razmenio mišljenja i stekao za mene veoma važna saznanja, posebno u pogledu uzgojne politike. Isto tako pribavio sam i stručnu literaturu iz ove oblasti. Tom prilikom sam iz Belorusije - Minska, uvezao štenad koja potiču od odličnih pasa, izmedju ostalih i poznatog psa BOCMANA. Tu se posebno istakla ženka ŽASMIN koja je sa MEDOM takodje dala odlične potomke. ŽASMIN je sa BURANOM II dala izuzetnog mužjaka ORKANA koji je već poznati mladi šampion Srbije i pravi je naslednik svojih predaka.

Pre izvesnog vremena nabavio sam ženku VARVARA čiji su roditelji poreklom iz Rusije iz poznatih odgajivačnica. VARVARA je odlično ocenjena i sa ORKANOM je dala kvalitetnu štenadi, za sada su odlični.

Moram napomenuti da se potomci mojih pasa nalaze u zemljama širom Evrope: Francuska, Grčka, Kipar, Italija, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora a ima interesovanja i iz drugih država, što je za mene posebna čast ali i obaveza da i dalje odgovorno i stručno uzgajam pre svega genetski zdrave i kvalitetne pse, što mi je prevashodni cilj.

Nadam se da ću i dalje, koliko budem u mogućnosti i koliko mi druge razne okolnosti budu dozvoljavale, uspešno uzgajati kavkaske ovčare jer ih iskreno rečeno obožavam.Posebnu pažnju ću posvetiti očuvanju i negovanju "krvne linije" legendarnih pasa kao što su BURAN i DON MEDA jer se do sada pokazala kao izvanredna. Svakako ću i dalje raditi na tome da ponovo uvezem pse iz Rusije i da genetski obnovim i obogatim moju odgajivačnicu. Uverio sam se da se uspeh može postići jedino pravilnim i odgovornim vodjenjem uzgojne politike.

Nakon dužeg vremena uspeo sam da uvezem štene - ženku kavkaskog ovčara iz poznate odgajivačnice "STOLICA SIBIRA" iz Novosibirska u Rusiji. I na taj način obogatim svoju odgajivačnicu novom krvnom linijom. Ime ženke je SNEŽNA BURA oštenjena 12.12.2010. godine. Slike i podatke pogledajte na stranicama GALERIJA SLIKA i na strani OSVOJENE TITULE.

Kao zaključak svemu napisanom a na osnovu stručnog mišljenja i ocene kinoloških stručnjaka kao i velikog broja odgajivača ove rase pasa, spadam medju najkvalitetnije i naj ozbiljnije odgajivače kavkaskih ovčara, i sve dok budem mogao trudiću se da tako i ostane.

S poštovanjem

Nikola Pudrlja